Twente verheugd met motie CDA voor behoud intercityverbinding Enschede-Schiphol

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De regio Twente is zeer verheugd met de motie van CDA Tweede Kamerlid Eline Vedder. De motie roept op tot het behoud van de directe intercityverbinding van Enschede naar Schiphol. Deze verbinding zou volgens de concept-dienstregeling van 2025 van de Nederlandse Spoorwegen (NS) tijdelijk verdwijnen.

Intercityverbinding dreigt te verdwijnen

De NS maakte op 8 februari 2024 bekend dat de directe treinverbinding van Enschede naar Schiphol eind dit jaar tijdelijk gaat verdwijnen. Reizigers uit Twente die naar Amsterdam-Zuid en Schiphol reizen, zouden dan moeten overstappen op Amersfoort Centraal.

Motie voor behoud verbinding

De motie van Vedder roept de regering op om met de NS in gesprek te gaan over alternatieven om de verbinding in stand te houden. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan moet er volgens de motie tenminste duidelijkheid komen over de einddatum van deze tijdelijke maatregel. De motie wordt mede ondersteund door NSC, ChristenUnie en SGP. De Tweede Kamer stemt aanstaande dinsdag over de motie.

Reacties uit de regio

Na de aankondiging van de NS dat de directe treinverbinding zou verdwijnen, hebben de 14 Twentse gemeenten veel reacties ontvangen van inwoners en bezoekers. Deze verbinding is belangrijk voor hun werk of studie, vooral voor mensen die reizen tussen Oost- en West-Nederlandse universiteiten en hogescholen. De directe verbinding is ook belangrijk voor vliegreizigers en voor overstappen op internationale treinen naar Zuid- en West-Europa.

De 14 Twentse gemeenten, Twente Board en Young Twente Board hebben eerder al hun zorgen geuit in een brief aan de NS over het voornemen om de rechtstreekse treinverbinding te schrappen. Ze zullen hierover samen met de provincie Overijssel nog in gesprek gaan met de NS.