Subsidie van 1500 euro beschikbaar voor woningverduurzaming in Hengelo

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Inwoners van Hengelo die hun woning duurzamer willen maken, kunnen nu een subsidie aanvragen bij de gemeente. Ze kunnen tot 30% van de totale materiaalkosten terugkrijgen, tot een maximum van 1500 euro. Deze subsidie is bedoeld voor het isoleren van daken, gevels, glas of vloeren.

Doe-het-zelf-subsidie

De subsidie is specifiek bedoeld voor inwoners die hun isolatiemateriaal zelf aanbrengen. Alleen woningeigenaren met een minder goed geïsoleerd huis, dat voor 1995 gebouwd is en een waarde heeft van maximaal 300.000 euro, komen in aanmerking. De gemeente heeft voor deze subsidie 750.000 euro beschikbaar tot en met 2026.

Hoe aan te vragen

Het aanvraagproces voor de subsidie is vrij eenvoudig. Inwoners kunnen een digitaal formulier invullen of een papieren versie ophalen bij de Energiecoöperatie Energie van Hengelo of in het stadhuis.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de subsidie. Zo worden alleen de kosten van het isolatiemateriaal en isolatieglas vergoed, niet de kosten van gereedschap of arbeid. Het isolatiemateriaal moet aantoonbaar zijn aangebracht, waarvoor drie foto’s moeten worden ingediend: een vooraf, een tijdens het aanbrengen en een na voltooiing.

Verder moet de aanvrager de eigenaar én bewoner zijn van de woning. De subsidie is alleen bedoeld voor koopwoningen die vóór 1995 gebouwd zijn en een energielabel D, E, F of G hebben. Als de eigenaar het energielabel niet kent of het huis geen energielabel heeft, kan er ook subsidie worden aangevraagd als twee onderdelen van het huis slecht geïsoleerd zijn.

Voordelen van isolatie

Het isoleren van een huis heeft meerdere voordelen. Het houdt de warmte beter vast, wat kan leiden tot een aanzienlijke besparing op de energierekening. Bovendien wordt het wooncomfort verhoogd en de CO2-uitstoot verlaagd. Een gemiddelde hoekwoning kan per jaar ongeveer 1.350 m3 gas besparen door van geen isolatie naar goede isolatie te gaan.