Hengelo introduceert doe-het-zelf subsidieregeling voor verduurzaming

8 maanden geleden gepubliceerd

Hengelo brengt een nieuwe doe-het-zelf subsidieregeling uit als onderdeel van een stimuleringsplan voor energiebesparing. De gemeente hoopt in 2050 volledig energieneutraal te zijn en ziet energiebesparing als een cruciale stap om dit doel te bereiken.

Stimuleringsplan Energiebesparing

Hengelo heeft een Stimuleringsplan Energiebesparing gemaakt om huishoudens aan te moedigen om in 2050 minstens helft minder energie te gebruiken. Vragen over energiebesparing, persoonlijk advies en informatie over subsidies en financiering zijn veel voorkomend bij de gemeente. Daarom richt het stimuleringsplan zich voornamelijk op particuliere woningeigenaren.

Partners voor energiebesparing

Energie van Hengelo (EvH), een energiecoöperatie, is een belangrijke partner van de gemeente. EvH heeft als doel om meer wooncoaches te werven die gesprekken voeren over energiebesparende maatregelen. Ook de FIX-brigade, een groep handige vrijwilligers die kleine energiemaatregelen aanbrengen bij bewoners, zal groeien.

Doe-het-zelf subsidieregeling

De nieuwe doe-het-zelf subsidieregeling stelt inwoners in staat om zelf hun huis te verduurzamen. Inwoners kunnen 30 procent subsidie aanvragen voor de aanschaf van verduurzamende materialen, tot een maximum van 5.000 euro. Het college stelt voor om 750.000 euro beschikbaar te stellen voor deze regeling, hoewel dit nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. De gemeente hoopt de subsidieregeling nog dit jaar in te voeren.

Verduurzaming van eigen vastgoed en bedrijven

Naast de doe-het-zelf regeling, wil Hengelo ook zijn eigen vastgoed versneld verduurzamen. Er komt een specifiek plan van aanpak voor openbare gebouwen zoals scholen. In 2024 zal de gemeente aan de slag gaan met een aantal van hun eigen panden. Daarnaast komt er een specifieke aanpak voor ondernemers om energie te besparen.

Wethouder Claudio Bruggink van duurzaamheid benadrukt het belang van energiebesparing voor de stad. Hij hoopt dat zoveel mogelijk mensen aan de slag gaan met het isoleren en comfortabel warm maken van hun huis, omdat energiebesparing loont.