De bestrijding van de eikenprocessierups in Hengelo ging dit jaar met veel bombarie van start

Normal thaumetopoea processionea  eikenprocessierups  oak processionary 02
Afbeelding: Wikipedia

De bestrijding van de eikenprocessierups ging dit jaar met veel  bombarie van start. Want zoveel overlast als in 2019, dat was niet  acceptabel voor de inwoners van Hengelo. De Hengelose  gemeenteraad stelde extra geld beschikbaar, waardoor Gildebor drie  machines kon aanschaffen die de overlast van de rupsen de kop in  moesten drukken. Het lawaai van de machines leverde al vroeg in het  voorjaar nachtelijke onrust op. Dat alles met een hoger doel, minder  overlast door de brandharen van de eikenprocessierups. De resultaten  zijn duidelijk: 20 tot 30% minder nesten ten opzichte van 2019 én  een afname in omvang van de nesten tussen de 60 en 65%.  Wethouder Mariska ten Heuw: ‘Over het resultaat van dit jaar zijn we  tevreden. Wij verwachten dat de behandeling met nematoden steeds  effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast. Daarom gaan  we hier volgend jaar mee door.’ 

De gemeente Hengelo koos voor de bestrijding met aaltjes, omdat die aanpak minder negatieve effecten heeft op de biodiversiteit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een grote  biodiversiteit op langere termijn dé aanpak is in de strijd tegen de rups. Iets waarop de  gemeente Hengelo de komende jaren ook extra wil inzetten. 

Nachtelijk avontuur 

Het is donderdag 9 april, half negen ‘s avonds. Bij Gildebor staan de tractoren al warm te  draaien voor een nachtelijk avontuur. Voor het eerst worden 15.000 eiken in Hengelo  behandeld met aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Dat moet in het donker, de  aaltjes kunnen namelijk niet tegen Uv-licht. Eenmaal op weg ontvangen de mannen van  Gildebor overwegend positieve reacties, ondanks het tijdstip waarop de behandeling  plaatsvindt en het lawaai van de machines. Hengelo wist wat er ging gebeuren! 

Resultaten 2020 

De behandeling met aaltjes start net nadat de rups uit het ei komt. De aaltjes worden onder  hoge druk tot boven in de boom gespoten. De rups gaat als vervolgens in een vroeg stadium  dood, voordat deze overlast veroorzaakt. Maico Oude Lenferink van Gildebor coördineert de  bestrijding van de eikenprocessierups in Hengelo: ‘Voor ons was het wel spannend, we  hebben veel vertrouwen in deze methode en je hoopt dan dat het resultaat hoop geeft voor  de komende jaren.’ 

In 2020 werden er 20 tot 30% minder nesten geconstateerd in vergelijking met 2019.  Daarnaast waren de nesten in omvang tussen de 60 en 65% kleiner. Halverwege juni werd er  met vier ploegen gestart met het wegzuigen van de overlast gevende nesten van de 

eikenprocessierups. Hierdoor kon de overlast in de meeste gevallen dan ook snel worden  weggenomen. Een kleiner nest maakt het wegzuigen namelijk gemakkelijker én het zorgt  voor minder overlast, er zijn simpelweg minder rupsen. Wethouder Mariska ten Heuw: ‘Over  het resultaat van dit jaar zijn we tevreden. Wij verwachten dat de behandeling met  nematoden steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast. Daarom gaan we  hier volgend jaar mee door.’ Daarbij complimenteert ze de medewerkers van Gildebor. ‘Ze  hebben tot in de kleine uurtjes doorgewerkt. Dan is het mooi om te zien dat dat effect heeft  gehad.’ 

Minder meldingen 

Het eerste jaar waarin gestart werd met preventief behandelen met aaltjes leverde iets  minder meldingen op in vergelijking met vorig jaar. Door de komende jaren door te gaan op  deze manier verwachten we dat de overlast én daarmee het aantal meldingen vermindert.  Tegelijkertijd moeten we met elkaar accepteren dat de rups blijft en enige overlast blijft  geven. Het resultaat kan jaarlijks verschillen. Het is namelijk heel erg afhankelijk van  factoren waar je weinig invloed op hebt, denk aan weersomstandigheden én de landelijke en  regionale plaagdruk. 

We kijken verder naar de komende jaren 

De machines én de aaltjes worden ook in het voorjaar van 2021 weer ingezet. ‘Op een aantal  locaties lag het rendement lager dan verwacht. Door de machines op een aantal punten aan  te passen, verwachten we dat we ook hier een beter resultaat behalen’, aldus Maico Oude  Lenferink van Gildebor. Het spuiten met aaltjes is een effectieve manier om de overlast van  de rups op korte termijn te verminderen.  

Voor de lange termijn wordt in gemeente Hengelo nog meer ingezet op biodiversiteit, zodat  het openbaar groen aantrekkelijk is voor de natuurlijke vijanden van de rups en de vlinder.  Dat doen we bijvoorbeeld door anders te maaien en meer inheemse (vaste) planten en  bomen aan te planten. Ook starten we in het najaar van 2020 met een pilot, samen met de  Provincie Overijssel en gemeente Enschede. In beide gemeenten wordt een berm ingezaaid  met een speciaal samengesteld kruidenmengsel. Het effect van dit kruidenmengsel op het  aantal insecten wordt de komende jaren nauwlettend in de gaten gehouden. Met de  combinatie van bovenstaande maatregelen gaan we de komende jaren de eikenprocessierups  te lijf. 

Adverteren op Hengelo-Actueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Hengelo-Actueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Hengelo
18:44

18° C

Zwaarbewolkt

0.89 km/h

75%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief